Augier
Het oudste geregistreerde Cognac merk. Opgericht in 1643 door wijnhandelaar Philippe Augier. Het is een tijdje stil geweest rondom dit merk maar het is nu weer in alle eer en glorie hersteld. Ik persoonlijk heb mij ingezet om dit merk naar Nederland te halen en kan er ook echt uren over vertellen. Vandaag de dag is het eigendom van Pernod Ricard, zij zijn tevens eigenaar van Martell en heel veel andere niet Cognac merken.
Laten we beginnen bij de fles en het logo. De flesvorm staat bekend als model : Montre. Dit model werd vroeger al gebruikt en vandaag de dag nog steeds, om blends in te maken. Het logo: de dieren in een rondje. Dit waren de dieren die vroeger ongetemd en in overvloed door de wijngaarden heen liepen en waar ook op werd gejaagd. Dat ze in het rond zijn staan heeft natuurlijk te maken met circulair, respect voor de natuur. Om de dop zit een ijzeren kooi een symboliek die benadrukt hoe de destillatietechniek van Augier de integriteit van de eau-de-vie beschermt en niet door toevoegingen is vervalst. Helaas hebben niet alle flessen deze kooi meer omdat er in Amerika iemand was die zich prikte aan het ijzerdraad en een rechtszaak startte voor een schade vergoeding. Het etiket geeft veel informatie over het product, naast Cru, druif, alcohol percentage vermelden ze ook met hoeveel procent lies (droesem) de eau-de-vie is gedissitleerd en hoeveel verschillende eaux-de-vie er gebruikt zijn voor de blend. Zelfs het jaartal en de maand staan vermeld op het etiket. Wat wel ontbreekt op de flessen is de term VS, VSOP of XO.
Augier heeft maar 3 Cognacs. Oke 4, ze hebben ook een VS maar die kom je waarschijnlijk nooit tegen. Moeten ze naar mijn mening ook van de markt halen want het doet afbreuk aan het concept. De 3 Cognac’s van Augier hebben ieder een eigen smaak, er is dus geen karakteristieke smaak van Augier. Alle drie de Cognacs zijn anders. Dit is wat ze onderscheidend maakt van de andere merken en waarom elke individuele fles het zo goed doet. Er staat geen VSOP op de fles omdat het er niet toe doet hoe oud de Cognac is. Maturation in plaats van ageing. Voor de mensen die het echt willen weten, de eaux-de-vie in de Augier range zijn minimaal VSOP, gemiddeld 7 jaar oud.
Bij Augier geloven ze niet dat de cognacbenaming uniform is, maar een schat aan onderscheidende terroirs bevat. Van de eiland van Oléron tot de Charente-vallei, het klimaat en de bodemtypes variëren enorm. Vandaar ook de drie compleet verschillende Cognacs.
Bij mijn eerste werkbezoek aan Augier ontmoete ik direct 8 wijnboeren die leverde aan Augier. Zij waren die dag uitgenodigd voor een lunch en rondleiding om te zien wat er met hun wijn gebeurde. Augier heeft zelf geen wijngaarden, maar werken nauw samen met een klein aantal telers uit de drie Cru’s die Augier gebruikt: Grande Champagne, Petite Champagne en de Bois Ordinaires. Elke wijn wordt afzonderlijk gedistilleerd en gelagerd, waardoor ik op die dag de Cognac kon proeven die gemaakt is van de wijn van één van de aanwezige wijnboeren.
Augier heeft wel eigen kelders. Althans kelders, meer een groot betonnen pakhuis. Het ligt niet diep in de grond en is groot, schoon en heeft geen spinnen webben. De kelders bevinden zich in Saint – Eugène, in het hart van de streek Petite Champagne. De Cognacs lageren in verouderde Franse eiken vaten. Ze verouderen elk van onze eaux-de-vie afzonderlijk om zowel hun typische karakter als traceerbaarheid te garanderen.
De distilleerderij van Augier; Le Maine au Bois in Saint-Eugène heeft een beetje de feel van een oud schoolgebouw met een scheikunde lokaal en de lerarenkamer, verderop is een hoge zaal en met een kleine trap. In 5 treden loop je naar beneden door een smalle rechte gang met aan weerskanten de koperen ketels. Wat Augier ook anders doet tijdens het distilleren is opvallende genoeg het alcohol percentage, één Cognac heeft bijvoorbeeld 40,1% de ander 41,7%. Al eerder kwam het lies (droesem) percentage voorbij. De Lies in de wijn zorgen voor body en aroma’s. Door te variëren met het lies gehalte, kunnen ze de smaak van de eau-de-vie beïnvloeden. Bij gefilterde wij zit er 0 tot 2% lies in en krijg je meer zuiverheid en frisheid. Bij de meeste wijnen zit er 2 tot 6% lies in en dit geeft meer rijkdom en finesse. Wanneer je de gefilterde lies bij de andere wijn toevoegt, krijg je een versterkte variant met 7 tot 15% die zorgt voor kracht
Al deze technieken komen samen in de range van Augier. Ontdek de:
Augier L’Oceanique
Augier Le Singulier
Augier Le Sauvage